top of page
  • Foto van schrijverZia Elohka

Thor de HealerDe laatste tijd heb ik Thor van een heel andere kant leren kennen. Al vele jaren is Hij mijn Trouwe Toeverlaat in alle situaties waarbij ik bescherming kan gebruiken. Thor is natuurlijk de Beste Beschermer, dat weet iedereen die wel eens de Edda's heeft gelezen.


Veel mensen zien Thor als een soort van wilde barbaar, een über-viking die met wapperende rode baard op zijn vijanden inbeukt. Maar ik heb Hem altijd ervaren als een kalme en beheerste aanwezigheid. Gigantisch groot en met enorme kracht komt Hij, als dat nodig is, heel rustig achter of naast me staan. Hij straalt zoveel macht en kracht uit, dat dat voldoende is. Ik erger me dan ook altijd aan de verhalen over Hem als dommekracht. Zo ken ik Hem niet. Voor mij heeft elke Godheid oneindig meer inzicht en wijsheid dan een mens. Thor loopt daar niet zo mee te koop, maar in Alvissmal is hij een wijze dwerg toch echt te slim af. Dit voel ik al zo vanaf het moment dat ik Hem leerde kennen. En Hij heeft nu bewezen dat ik daarin gelijk had.

Ik heb Thor leren kennen als genezer.

Er bestaan een aantal verhalen over Thor, waar men over het algemeen minder aandacht aan lijkt te geven. Een daarvan gaat specifiek over healing.

Na het gevecht met de reus Hrungner blijft er een stukje vuursteen in Thors gezicht steken. Hij gaat naar de völva Groa, die het er voor Hem uitzingt, totdat ze wordt afgeleid door het goede nieuws dat Hij haar vertelt, dan vergeet ze haar lied en de steen blijft zitten. Hier is Thor de patiënt, maar de link met genezing wordt wel gelegd.

In christelijke tijden zou zo'n verhaal, als het over een heilige zou gaan, genoeg zijn om die heilige aan te roepen voor hulp bij genezing. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van katholieke heiligen die om hulp worden gevraagd bij moeilijkheden waaraan ze zelf zijn dood gegaan. Als zo'n associatie in de vroeg christelijke tijd genoeg was voor wonderlijke genezingen, dan ga ik er van uit dat dat in (laat) heidense tijden net zo geweest zal zijn. Mensen zijn immers mensen en hun manier van denken in geval van nood veranderd niet zo veel. Op basis van dit verhaal zou Thor dus aangeroepen kunnen zijn als genezer.

Maar er is meer.

Aan het begin van het verhaal over Utgardha Loki vind een echt wonder plaats. Thor en Loki overnachten bij een boer. Maar er is niet genoeg eten in huis om de enorme Thor te voeden. Dus neemt Thor zijn 2 bokken en slacht ze. Hij geeft wel de instructie dat de botten niet gebroken mogen worden tijdens het eten. De volgende ochtend neemt Hij zijn hamer om de huiden waarop de botten verzameld zijn te zegenen en de bokken zijn weer springlevend. (maar 1 is mank omdat een van de botten toch gebroken was) Mjölnir, Thors hamer, kan dus niet alleen verbrijzelen, maar ook leven maken!

Dit blijkt ook uit het feit dat de hamer een rol speelde in de huwelijksrite. In Thrymskvidha, waar Thor als Freya verkleed zijn gestolen hamer terug haalt, is het moment dat Mjölnir in de schoot van de vermeende bruid wordt gelegd de sleutel scene. Is de schoot van de bruid niet de plaats waar baby's uit geboren worden?!

Mijn persoonlijke ervaring

Voor de afgelopen midwinterviering heb ik twee alternatieve julbokken geknutseld. Natuurlijk moest ik hierbij aan het verhaal over de bokken van Thor denken. En dit verhaal over de levensvernieuwende kracht van Thor heb ik ook tijdens de viering verteld. Midwinter gaat voor mij over de terugkeer van het licht en de aankomende vernieuwing van het leven in de natuur.

De hele joeltijd, die voor mij met midwinter begint, breng ik altijd in meditatieve afzondering door. Gewoon omdat ik dat fijn vind. Eerst groot feest en dan de stilte in tijdens de dagen dat de tijd stil staat. Dit jaar was ik de hele eerste week ziek en kwam er niks van mediteren. Ik ben steeds vaker ziek, mijn chronische kwalen eisen steeds meer tijd en energie op. En ik was het ineens helemaal zat. Jarenlang heb ik vooral gewerkt aan berusting, maar nu ging ik in verzet en wilde gewoon echt helemaal niet meer ziek zijn.

Met het verhaal van de levensvernieuwende kracht van Mjölnir in gedachten, vroeg ik aan Thor of Hij mij kon helpen minder vaak ziek te zijn. Ik stelde mij open voor Zijn helende energie. Toen liet Hij mij Zijn wijsheid zien en Hij zei dit: “Voordat mijn helende energie naar binnen kan, moet je daarvoor ruimte maken. Je moet leeg zijn om gevuld te kunnen worden. Jouw systeem zit verstopt met oude rommel. Dat moet je eerst opruimen voordat er helende energie kan worden toegevoegd”

Toen heb ik Hem gevraagd om de vernietigende kracht van zijn hamer los te laten op dat oude duister in mij. En dat heeft Hij gedaan. Met als gevolg dat ik voor het eerst in 50 jaar heb kunnen kijken naar gebeurtenissen in mijn jeugd die zo traumatisch zijn geweest dat ik ze diep had weggestopt. Toen ik eenmaal had erkend dat ik een jeugdtrauma heb, ben ik eens gaan googlen op wat dat eigenlijk allemaal in kan houden. En wat Thor mij had gezegd, bleek voor 100% te kloppen. Onbehandeld trauma geeft fysieke klachten, het immuunsysteem wordt aangetast en er is bijvoorbeeld 2,5 keer meer kans op longproblemen. Ik heb (o.a.) astma.

Heil Thor!

Tot mijn verbazing heb ik tot nu toe nergens iets kunnen vinden over deze kracht van Thor. Terwijl het voor mij, achteraf bekeken, zo klaar als een klontje is dat Hij genezende kracht heeft. Waarschijnlijk is dit ook een van de redenen dat Hij in heidense tijden verreweg de populairste Godheid was.

Thor vernietigt alles dat het welzijn van Goden en mensen bedreigt. Natuurlijk vernietigt Hij dan ook onze innerlijke demonen en ziekmakende factoren! En Hij maakt nieuw leven. Hij is niet voor niets getrouwd met de Sif de Godin van het graan, met haar gouden haren, die geknipt worden en dan vervangen door iets dat nog veel mooier is.

Heil Thor, Heer van Herschepping en Heling!

Hieronder een filmpje dat mooi samenvat wat ik allemaal heb uitgevonden over het verband tussen jeugdtrauma en gezondheidsproblemen.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page