top of page
  • Foto van schrijverZia Elohka

Een Pagan taboe













Wekelijks zie ik uitnodigingen voorbij komen voor workshops en weekenden in de trant van 'ontdek je sensualiteit' of 'eer je yoni'. Sinds een aantal zelfverklaarde therapeuten zijn beschuldigd van misbruik, zijn de reclames voor dearmoring massages gestopt, maar dat neemt niet weg dat de belangstelling voor vrij(er) genieten van je seksualiteit onverminderd groot is in mijn, overwegend pagan, facebook kennissenkring.

Paganisme is voor veel mensen een levensstijl. En in die levensstijl spelen vrijheid, jezelf kunnen zijn en zoveel mogelijk genieten van het leven een grote rol. In de VS, waar alles altijd net even extremer er aan toe gaat, lijkt paganisme bijna 1 op 1 te staan voor een alternatieve levensstijl, inclusief polyamorie, SM en aanverwant seksueel geëxperimenteer.

Voor velen, en dan weer vooral in de VS, is de keuze voor paganisme een bevrijding uit een monotheïstisch keurslijf van keurige preutsheid en onderdrukkende sociale regels. En van de weeromstuit wil men dan nog wel eens de andere kant opschieten. Ik vind dat allemaal prima.

Mensen moeten vooral doen wat ze niet laten kunnen en mogen er wat mij betreft helemaal zelf achter komen waar hun persoonlijke grenzen liggen. Ik vind het niet alleen wel best, ik vind het echt goed dat er in het westen weer een religie is ontstaan waar echt ruimte is voor vrije beleving van de seksualiteit.

Zolang we maar wel blijven waken voor misbruik van deze vrijheid!

Ook weer vanuit de VS hebben mij bijvoorbeeld verhalen bereikt over seksueel misbruik binnen zogenaamde wicca covens, waar vrouwen tegen hun zin deel hebben genomen aan de grote rite, in fysieke vorm. Omdat dat nu eenmaal zo zou horen en ze wilden toch ingewijd worden. In elke hiërarchisch gevormde groep, ligt dit soort machtsmisbruik op de loer helaas. En elke groep kent groepsdruk, als je niet meedoet dan wordt je niet echt serieus genomen.

Deze groepsdruk is ook hier in Nederland wel eens voelbaar. Als je het anders doet dan de meerderheid, dan kan je raar worden aangekeken. Dan hoor je er toch niet helemaal bij. Al lijkt het op het eerst gezicht van niet ....

Ook binnen het vrije paganisme is er een seksueel taboe:

! Celibaat !

Ik weet dat dit een onderwerp is waar pagan wenkbrauwen over worden opgehaald, omdat het celibaat onderdeel is van mijn eigen spiritueel pad.

Ik heb nogal eens echt geschokte reacties gekregen, als ik hier over vertelde. Een vriendin heeft zelfs jarenlang geprobeerd om mij ervan te overtuigen hoe slecht en ongezond dit wel niet voor me zou zijn. Deze ongemakkelijke reacties zijn de reden waarom ik hier nu pas mee in de openbaarheid treed, terwijl ik al ca. een decennium heel bewust celibatair leef.

Waarom leef ik zo?

Omdat het mijn spiritualiteit ten goede komt.

Ik wordt niet meer afgeleid door verliefdheidsperikelen en relatie gedoe en dat geeft zoveel rust, energie en tijd! Ik heb dit niet zelf bedacht, het was eerst een Spirithelper die mij dit adviseerde en later ook een God die dit een heel goed idee vond. Ik leefde toen, om heel praktische redenen (chronische pijn) al meer dan 10 jaar in feite celibatair en het was dus geen grote overgang voor me.

In zoveel spirituele tradities, over de hele wereld en door de tijden heen, heeft het celibaat een eigen plek. Het wordt gezien als een legitieme keuze voor mensen die zich totaal op de Spirit/Godenwereld willen concentreren. De christelijke kloosters zijn natuurlijk bekend, maar bijvoorbeeld ook het boeddhisme en het taoïsme kennen dit fenomeen. In het oude Rome legden de vestaalse maagden een belofte van seksuele onthouding af en in het oude Mesopotamië leefden alleenstaande vrouwen celibatair bij elkaar in de tempels van Inanna. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden spiritueel geïnspireerde seksuele onthouding.

In het hindoeïsme wordt het aanbevolen voor de laatste fase van je leven. Als je jong bent zit je in de eerste fase en ben je van alles aan het ontdekken en leren. Tijdens de volgende fase lever je een bijdrage aan de maatschappij en vorm je een familie. Als dat allemaal gelukt is, je kinderen zijn bijvoorbeeld volwassen, dan laat je, in het ideale geval, alles achter om je te concentreren op je spirituele ontwikkeling.

Mijn leven is ongeveer volgens dit hindoeïstische model gelopen. Ik heb voluit geleefd en ik heb een geweldige zoon gebaard en opgevoed (ik ben ook ontzettend trots op hem.) Door mijn chronische ziekte ben ik mijn werk kwijt geraakt en ben ik vrij vroeg in mijn laatste fase terecht gekomen. En wat een rust en geestelijke rijkdom heeft me dit gegeven! Terugkijkend realiseer ik me hoeveel tijd en energie ik altijd in mijn partners heb gestopt. In hoeveel drama's ben ik niet meegesleept in mijn leven! Pas toen ik dit, en ook het verlangen er naar, helemaal had losgelaten, kon ik een spirituele diepte bereiken die ik daarvoor nog niet kende.

Echt waar, ik kan het iedereen aanraden.

Maar misschien niet meteen nu. Leef eerst je leven! En als je die rollercoaster zat bent, weet dan dat het ook voor pagans het een legitieme keuze kan zijn om lekker single te blijven, met alleen je Goden en Spirits om je heen. Je kan het verlangen naar die ene ideale partner ook gewoon los laten en simpelweg blij zijn met jezelf. Misschien hoef je wel helemaal niet aangevuld te worden. Misschien ben je al helemaal compleet zonder het zelf te beseffen...


Disclaimer:

Van hogerop afgedwongen celibaat is schadelijk en kan tot vreselijke uitwassen leiden. Voorbeelden hiervan zijn wel bekend. Ik heb het hier over een keuze die in volledige vrijheid wordt gemaakt.

2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 comentarios


Zia Elohka
Zia Elohka
20 ago 2018

Dank je wel Paul! :)

Me gusta

Paul van den Heuvel
Paul van den Heuvel
20 ago 2018

Dank je wel voor je heldere woorden weer lieve Zia...

Verwarring is er ook altijd inzake celibatair leven dat er geen liefde meer is...

De Afgelopen jaren dat ik en de metgezellen van ons Seiðr groepje ontvangen werden in jou Tempel heb ik altijd heel veel liefde ervaren van je...

Oprechte eerlijke liefde zonder de verwarring en poespas rondom het sexuele...

Openheid, helderheid maar vooral oprechtheid en eerlijkheid.

Dank je wel voor wie jij bent.

🙏💋❤️

Me gusta
bottom of page