top of page
  • Foto van schrijverZia Elohka

Magie en ethiek
Lange tijd heb ik me niet met magie bezig willen houden, omdat dat allemaal ethische complicaties oplevert. Ik herinner me nog zo goed de keer dat een magiër in een workshop het advies gaf om te oefenen in bv de tram of trein, door te proberen iemand met magie te laten struikelen. Ik vond het echt ver over een grens gaan om zo met mensen te spelen. Ik ben er ook altijd heel erg op tegen geweest om iemand ongevraagd energie of reiki te sturen. Want wat geeft jou het recht om zomaar in te grijpen?

Ik ben hier vele jaren heel strikt in geweest, omdat ik weet dat magie heel goed kan werken. Een duidelijk voorbeeld voor mij gebeurde ook nog eens half onbewust. Ik was verliefd op iemand die ver weg woonde en waar ik zo af en toe uitsluitend zakelijk contact mee had. Op een avond staarde ik naar de volle maan en begon een chant te zingen, langzaam aan veranderden de woorden in “….. kom naar mij”. Tot mijn schrik vond ik de volgende ochtend een mailtje in mijn inbox: “Hey, de volgende keer dat ik in Amsterdam ben, zullen we dan samen ergens gaan eten?” Ik heb het aanbod afgeslagen, want op deze manier wilde ik hem niet. Ik zou dan immers nooit zeker weten of hij wel uit vrije wil voor mij koos. Misschien is dat wel het moment geweest dat ik besloot om magie helemaal achter me te laten. Ik groeide ook steeds meer in een levenshouding van overgave, het leven nemen zoals het komt en er op vertrouwen dat alles wel ergens goed voor zal zijn. De wereld met magie naar je eigen hand proberen te zetten, is daar natuurlijk het tegenovergestelde van.

De laatste tijd is er weer iets aan het veranderen. In het verleden hield ik mij alleen bezig met de mediumschap / voorspellende kant van seidr. Maar sinds ik intensiever contact heb met Freya is het steeds duidelijker voor me geworden dat ik een groot deel van de praktijk van seidr links heb laten liggen. En Freya is meer dan bereid om me juist over de magie van alles te leren. Hoe kan ik nee zeggen tegen een Godin aan Wie ik zelf om lessen heb gevraagd? Dus voorzichtig aan ben ik begonnen met manieren zoeken om zo ethisch mogelijk wel af en toe wat magie toe te passen. Niet voor persoonlijke winst en al helemaal niet om een lover te vangen (Ik heb een gelofte afgelegd om celibatair te leven). Maar soms doet iets zich voor dat om ‘ingrijpen’ vraagt. En dan volg ik Freya’s advies op. Tijdje terug ben ik begonnen met contact maken met iemand waar ik me zorgen over maakte. Contact maken met en/of informatie krijgen over iemand ver weg was een van de kunsten die door seidkona’s werd beoefend. Jarenlang een groot taboe voor mij, dat ik nu dus heb verbroken. Het is iemand die ik persoonlijk niet eens ken en die aan de andere kant van de wereld woont. Dit was een experiment op aandringen van een van mijn Spirithelpers. Hij zei: “Je hebt mij ook geroepen zonder eerst mijn toestemming te vragen. Het enige verschil is dat ik dood ben en die andere persoon nog leeft” Ik vond dat hij daar wel een goed punt had.

Contact maken ging tot mijn verbazing heel makkelijk, Na toestemming te hebben gevraag aan de Spirits om hem heen, kreeg ik onmiddellijk beelden en indrukken en er ontstond zelfs een ‘conversatie’. Ik heb hem die eerste keer bergen energie gestuurd, want dat had hij hard nodig Verrassend genoeg nam hij de volgende dag zelf ‘contact’ met me op. Hij wilde checken wat er gebeurd was en wie en wat ik eigenlijk was. Daarna is er nog een paar keer contact geweest.


Maar al snel sloeg de twijfel toe. Het gebeurt immers allemaal in mijn hoofd en kan net zo goed fantasie en wishful thinking zijn. Dit was te onwerkelijk om waar te kunnen zijn. Ik vroeg om een bewijs en kreeg dat ook min of meer via sociale media. Maar dat kon eigenlijk ook toeval zijn. Natuurlijk heb ik aan de Vrouwe gevraagd of ik mezelf voor de gek aan het houden was. Zij antwoordde “Nee, dit is iets dat moest gebeuren.” Maar ja, dat antwoord komt ook via mijzelf door, dus hoe betrouwbaar is dat? Tijdens het open tempelritueel gisteravond kreeg ik eindelijk een duidelijk antwoord. We raadplegen meestal wel een of ander orakel op zo’n avond en voor deze keer had ik een deck gepakt, dat ik al heel lang niet niet had gebruikt. Ik vroeg opnieuw of ik het allemaal verzonnen had. En de afbeelding op de kaart gaf precies weer wat er tijdens mijn eerste trance waarin ik energie stuurde, was gebeurd. Met de tekst: Ik dien ons allerhoogste goed. Een dubbele bevestiging dus. Pffffff Mijn houding i.v.m. magie is dus weer veranderd. In de voorbereiding van de podcast over de Nornen en het lot had ik al weer eens stil gestaan bij mijn overtuiging over het lot. Tijdens de opname sprak mijn podcastmaatje Martin ook een paar wijze woorden. Misschien is het resultaat van magie wel precies dat wat er al in het lot geschreven stond?


Vat wat ik hier schrijf alsjeblieft niet op als een bevestiging dat alle magie zomaar werkt. Veel is echt niets meer dan wishful thinking. Blijf altijd kritisch, geloof niet zomaar alles. Onderzoek, vraag bevestiging en trap niet in een van de vele valkuilen die het ego voor je neerlegt. Kom na het zweven weer stevig met beide benen terug in de klei! Oh, en je hoeft me echt niet vragen om magische rituelen voor je te doen!

Het antwoord is: “Nee!”

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page