top of page
  • Foto van schrijverZia Elohka

Heidenen en vreemdelingenhaatRacisme en vreemdelingenhaat zijn weer erg in de mode tegenwoordig. Het is zo mainstream geworden, dat mensen het niet eens meer opmerken. Bepaalde politici hebben hier heel erg hun best voorgedaan en het is ze gelukt. Mensen vinden het nu doodnormaal om te keer te gaan over bijvoorbeeld moslims en asielzoekers. “Dat moet toch allemaal gezegd kunnen worden, want het is toch zeker waar”

Een ongemakkelijk gevoel bij, of zelfs angst voor mensen uit een andere cultuur, xenofobie heet dat, is inderdaad een normale, instinctieve, menselijke reactie.

In primitieve samenlevingen. Maar wij leven hier in een hoogontwikkelde beschaving, wij kunnen over de hele wereld vliegen, alles wat we willen weten, kunnen we opzoeken via een klein elektronisch kastje dat bijna iedereen de hele dag bij zich heeft. Een teken van beschaving is dat men zich juist niet laat leiden door primitieve instincten, dat men open staat om altijd iets nieuws te leren, om zich verder te ontwikkelen. Dat men angst overwint door enge dingen te onderzoeken. Wij zijn niet meer bang dat de hemel naar beneden zal vallen, want onderzoek heeft laten zien, dat dat helemaal niet kan. Dat is beschaving.


Over xenofobie heenstappen

Het is niet vreemd dat je je ongemakkelijk voelt als je omringd wordt door mensen uit een andere cultuur. Wij kennen dat gevoel allemaal, als je bijvoorbeeld op reis bent. Je bent nieuwsgierig, maar niet echt op je gemak, omdat het allemaal zo anders is en iedereen een andere taal spreekt. Ik kwam als jong meisje al in contact met andere culturen en dacht dat ik vrij was van xenofobie. Totdat ik voor het eerst in een Chinese supermarkt in Amsterdam rondliep. Ik had trek in iets lekkers, maar had geen idee wat er daar allemaal in de schappen lag. Er was niets dat ik herkende, overal zaten alleen labeltjes met hele kleine lettertjes in het Nederlands op. Ik kreeg een lichte paniekaanval en ben snel weer naar buiten gegaan.

Maar ik ben een andere keer teruggegaan en ik heb het daar leren kennen. Het is nu een van mijn favoriete winkels. Als ik in het centrum ben, dan ga ik daar langs voor speciale thee, rijstmeel, goedkope baking soda, goedkope kruiden en heerlijke snacks. En ook altijd even boven kijken bij de Guan Yin beelden, kung fu zwaarden en de rituele voorwerpen. Dun Yong op de Zeedijk is een stukje China in Amsterdam en ik vind het nu geweldig. Ik loop daar als een kind in een speelgoedwinkel, net zoals ik in een Turkse supermarkt verlekkerd rondloop en veel te veel in mijn mandje wil stoppen. Ik heb die nieuwe culturen in Nederland omarmt. En daarmee treed ik in de voetsporen van mijn verre voorouders, de Ouden.

Even een stukje geschiedenis.

De eerste bewoners van Europa waren waarschijnlijk de Neanderthalers, die hebben zich vermengd met immigranten uit Anatolië en de Levant. Elke Europeaan heeft ook Neanderthaler DNA. De Hunebedbouwers waren misschien nakomelingen van deze gemengde populatie, het waren in ieder geval geen Indo Europeanen. Die zijn pas later geïmmigreerd en hebben de grafheuvels gebouwd. Vanwege deze nieuwe immigratiegolf spreken wij nu een Indo Europese taal. Dit was lang voordat de Germaans (een van de latere 'kindjes' van het Proto Indo Europees) sprekende volken naar hier verhuisden en zich vermengden met de eerdere immigranten. Als je trots bent op je “Germaanse” afkomst, dan heb ik slecht nieuws voor je. Er wonen in Europa alleen maar afstammelingen van allerlei immigranten die zich met elkaar vermengd hebben. Ook de 'Germanen" hadden zich al vermengd met de inheemse bevolking van Scandinavië voordat Ze naar het Zuiden trokken.


De Goden deden hetzelfde.

Deze vermenging van verschillende volken, totdat het echt niet meer duidelijk is wie tot welk volk behoort is ook terug te vinden in de mythologische verhalen van onze Germaans sprekende voorouders. In de Noorse Mythologie is sprake ten minste 3 Godenvolken die zich met elkaar vermengd hebben. Eerst waren er de Reuzen, die de wereld hebben gevormd. Odin is een kind van Reuzen. Dan zijn er de Asen, die dus afstammen van Reuzen en die trouwen en/of kinderen krijgen met Reuzen. Thor is bijvoorbeeld de zoon van de Reuzin Jörd. En dan heb je nog de Wanen, waarvan een aantal samen met de Asen wonen en die ook weer graag trouwen met Reuzen. Ze kunnen btw ook seksuele relaties aangaan met Dwergen, zoals Freya deed om Brisingamen te verwerven. Het gaat allemaal niet vlekkeloos, er is in de verhalen sprake van oorlog, rivaliteit en gevechten, maar ondertussen worden er volop gemengde kinderen gemaakt en kunnen zorgvuldige lezers van de Edda's behoorlijk in de war raken over die toch niet zo heel verschillende volken.


Het goede voorbeeld volgen

Zowel de Goden als de voorouders geven dus het goede voorbeeld. Zij stappen over de verschillen heen en gaan verbindingen aan met de vreemdelingen. Dit is hoe Europa is gevormd, dit is hoe onze beschaving zich heeft ontwikkeld.

Ik kan er met mijn verstand niet bij hoe sommigen met de Edda's in de hand kunnen roepen dat volken zich niet moeten vermengen, dat culturen zich niet mogen vermengen. Hiermee veroordeel je al je verre voorouders en de Goden.

ALS JE GELOOFT DAT VERMENGING VAN VERSCHILLENDE VOLKEN SLECHT IS

BLIJF DAN WEG BIJ DE HUNEBEDDEN!

BLIJF WEG BIJ DE GRAFHEUVELS!

EN LEG DE EDDA'S IN DE WEGGEEFKAST!


Niet jij, maar de Goden bepalen wie Zij roepen

Als je gelooft dat alleen mensen met een bleke huid, blond haar en blauwe ogen de Noord Europese Goden kunnen aan bidden, dan ken je de Goden niet en heb je ook geen enkel respect voor de Goden, die zich immers zelf wel mengden met anderen!!! Dat je de dan Goden niet kent, is niet verwonderlijk, want de Goden kiezen wie Zij willen. En daarbij kijken ze naar het hart van mensen, de persoonlijkheid en de intelligentie. De buitenkant van dat pakketje is volkomen onbelangrijk, maar als er iets mis is, als er iets aan het rotten is van binnen dan hoeven Zij je niet en laten je links liggen.


Meewerken aan een oplossing

Ontken ik hier de problemen die met immigratie gepaard gaan? Nee, ik ben niet blind. Het is lastig en moeilijk. Maar moeilijkheden zijn er om opgelost te worden. Onbekend maakt onbemind, maar als je je openstelt voor de nieuwkomers blijkt dat onder de uiterlijke verschillen veel meer overeenkomsten liggen. Wij zijn allemaal mensen, die het beste voor onze kinderen en onze omgeving willen. We hebben allemaal de behoefte aan menselijk contact, aan liefde, aan veiligheid. We houden allemaal van lekker eten en gezelligheid, Daar hoor je de politici niet over, die hebben er alleen maar belang bij dat we bang voor elkaar zijn. Want bange mensen zijn makkelijk te manipuleren en het enige waar deze politici zich echt om bekommeren is hun eigen politieke carrière, hun eigen ego dat kickt op macht. Stap over je instinctieve weerstand heen, ga zelf op onderzoek uit en maak contact, leer de vreemdeling kennen. De keuze is aan jou. Wil je toewerken naar vervolging en burgeroorlog? Of wil je meewerken aan een vreedzame samenleving? Wat wil je voor je kinderen?


Bange mensen zijn laf.

Hoe laf (en dom) is het niet om op Facebook berichtjes naar een Heiden met een donkere huid te sturen, dat zij geen echte Heiden kan zijn?! Hoe laf is het niet om alleen op internet te keer te gaan dat “Moslims hier de boel over komen nemen” ?! Als je de politieke islam wilt stoppen wees dan een echte vent(m/v) en meld je aan bij een leger om ISIS te bestrijden, ipv vrouwen met hoofddoek het leven zuur te maken. Thor vecht man tegen man met agressieve Reuzen die een bedreiging vormen, maar heeft vriendschappelijke banden met Reuzen die vredelievend zijn. Neem daar een voorbeeld aan.

Laten we leren van de wijsheid van onze voorouders, die over de verschillen zijn heengestapt en met elkaar steeds verder hebben gebouwd aan de samenleving. Laten we moed en kracht putten uit het voorbeeld van de Goden, die verbonden hebben gesloten en met elkaar samen samen leven en samen werken.

Waes hael!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page