top of page
  • Foto van schrijverZia Elohka

Fotoverslag Inanna ritueel - volle maan 30 maart 2018

Nu bij elke volle maan een andere Godin centraal staat in de Tempel, is het niet meer dan logisch dat elk volle maan ritueel anders wordt gevierd. De Oude Goden zijn gewend om op een bepaalde manier te worden aangeroepen en ik vind het een leuke uitdaging om zoveel mogelijk van wat bekend is over deze oude rituelen, te verwerken in de rituelen. Voor zover dat gaat in de tempelruimte.

Bij het ritueel voor Freya had misschien eigenlijk een dier moeten worden geslacht en het bloed over de deelnemers gesprenkeld met een bosje berkentakjes. Maar dat deel heb ik toch maar overgeslagen ;)

Veel informatie over de rituelen voor Inanna komt van Sumerische zegelrollen. Hierop is de Godin soms afgebeeld met Haar oudste symbool naast zich. De 'knoop' van Inanna. Met dit teken werd ook in teksten Haar naam vaak geschreven Pas veel later werd Inanna ook in spijkerschrift gespeld. Soms is dit symbool ook naast een klein gebouwtje getekend, waarschijnlijk een gebouwtje van riet. Dit is dan een schrijn voor Inanna.

Deze knoop heb ik dus van riet gemaakt, twee keer, omdat ik van symmetrie houd.


De eerste Sumerische tempels waren eenvoudige gebouwen van riet. Deze rieten gebouwen bleven ook van belang in de tijd dat de grote stenen tempels, de ziggurat werden gebouwd. Boven op de ziggurat stond een schrijn van riet, met alleen een bed en een tafeltje. Dit was het allerheiligste, de plaats waar de Godheid kon rusten.

In Irak is de kunst van bouwen met riet bewaard gebleven. Misschien zagen deze rieten bouwsels er wel zo uit.


In de Sumerische steden werden waarschijnlijk ook kleinere rieten schrijnen gebouwd voor persoonlijke devotie. Mijn miniatuur versie van zo'n schrijn heeft alleen een bed met gekleurde deken:


Er zijn veel afbeeldingen gevonden van processies. Lange rijen mensen met offergaven in de hand die naar de tempel toelopen. Zo zijn wij het ritueel begonnen. Vanuit de gang zingend naar de schrijn toelopend, met mooi opgemaakte offergaven in de hand.
We lazen enkele vertaalde oude gebeden, zie helemaal onderaan dit blog En zongen moderne liedjes voor InannaDaarna zijn we in meditatie gegaan waarin we persoonlijk het verhaal van de Huluppu boom konden herbeleven. Na deze reis naar de andere wereld werd de poort naar de onderwereld geopend. En daar bleek een boom te groeien.
Ook het bed in Inanna's schrijn had een kleine verrassing. Daar bleken kleine Inanna's te liggen slapen die de deelnemers met zich mee konden nemen als herinnering aan Haar.Een ritueel laat zich niet makkelijk in wat woorden en foto's vatten. We hebben gepraat, gehuild, gezongen, gebeden en nog meer gepraat en gezongen.


Inanna liet weten dat zij graag meer nieuwe liederen over Haar wil horen, over meer van Haar aspecten dan alleen de reis naar de onderwereld. Een schone taak voor degenen die hier talent voor hebben!


Een ander Blog over Inanna vindt je hier


Gebeden voor Inanna


Lady of all the divine powers,

Resplendent light,

Righteous woman clothed in radiance,

Beloved of Gods and kings

Mistress of heaven,

with the great breast jewels,

who loves the good headdress, befitting the office of high Priestess

who has seized all seven of its divine powers!

My lady, you are the guardian of the great divine powers!

You have taken up the divine powers,

You have hung the divine powers from your hand.

You have gathered up the divine powers,

You have clasped the divine powers to your breast.

You are Inanna! Great queen of queens,

Child of a holy womb for righteous divine powers,

Greater than your own mother,

Wise and sage,

Lady of all the foreign lands,

Life-force of the all the people

I will recite your holy song!

True goddess fit for divine powers,

Your splendid expressions are magnificent.

Deep-hearted, good woman with a radiant heart I honour ou Inanna!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page