top of page
  • Foto van schrijverZia Elohka

Een paganistisch pad van devotie

Bijgewerkt op: 19 mei 2022De coronacrisis heeft pijnlijk duidelijk gemaakt hoe moderne spirituele stromingen maar weinig houvast konden geven aan hun volgelingen. Te veel mensen die zich spiritueel noemden, hebben zichzelf verloren in irrationele theorieën en gruwelijke fantasieën.

En we konden zien hoe mooie woorden over compassie en solidariteit in feite een, vrij dunne, sluier waren voor onderliggend egocentrisme en meedogenloosheid. Het individualisme van de moderne wereld, waarop ook veel New Age spiritualiteit is gebaseerd, heeft niet het beste in mensen naar boven gehaald. Integendeel.


De Tempel van de Godin heeft altijd voor heel andere waarden gestaan. Waarden die door veel mensen raar en ouderwets gevonden worden, zoals: devotie, wederkerigheid, dienstbaarheid, overgave aan het Grote Geheel. Het voelt nu als de juiste tijd om de verdienste van een pad als dit steeds helderder uit te gaan dragen. Want deze antieke waarden hebben door de eeuwen heen bewezen een stevig anker te zijn voor mensen in woelige tijden. Er is een tijd geweest dat ik soms wat gêne voelde om met bepaalde mensen over oubollige begrippen als devotie en overgave te spreken. Nu is er helemaal geen sprake meer van gêne. Deze is zelfs omgeslagen naar gepaste trots. Want ik heb tijdens de coronacrisis gezien hoe juist mensen met een dergelijke levenshouding stevig met beide voeten op de grond bleven staan. Het is geen zwakte om toe te geven dat je als mens niet het hele leven naar je hand kunt zetten en ook niet alle wijsheid in pacht hebt. Dat er Krachten in het universum zijn, die vele malen machtiger zijn dan jij. Er is juist moed voor nodig om je eigen beperkingen onder ogen te zien en om hulp te vragen aan Entiteiten waarvan je het bestaan nooit met wetenschappelijke zekerheid zal kunnen bewijzen.


In de Tempel van de Godin lopen lijnen naar een historisch heidens verleden, lijnen naar de essentie van de oude religies. Langs zulke lijnen stroomt een krachtige energie naar iedereen die zich daarvoor durft open te stellen. Dit oeroude pad leidt naar een intense en heel intieme band met Godinnen of Goden.


In religies die veel ouder zijn dan het Christendom gaat het steeds weer om het grote geheel, waarin alles met elkaar in verband staat. Goden en geesten, mensen en dieren, planten en aarde, elementen en het zonnestelsel, alles werkt op elkaar in en met elkaar samen. Alleen als je als individu je bescheiden plek kent in deze grote samenhang, kan je pas werkelijk zinvolle invloed uitoefenen op je leven en misschien ook op je omgeving. Dit doe je niet alleen, maar in samenwerking met Godinnen, Goden, Landgeesten, Voorouders, etc. Dit zijn allemaal entiteiten die buiten jou en onafhankelijk van jou bestaan. Alle rituelen in de Tempel van de Godin hebben als basis dit polytheïstische wereldbeeld.


Het is niet altijd makkelijk om een devotioneel pad te lopen. Twijfel slaat regelmatig toe en de Godheden die je vereert, blijken geen automaat te zijn waar je een gebedje ingooit om er een wonder uit te halen. Godinnen en Goden zijn juist heel goed in je uitdagen en het opwerpen van obstakels, als je een kant op wilt die Zij niet het beste vinden. Toch is het heel erg de moeite waard om door te zetten. Je zet jezelf namelijk midden in een stroom van onvoorwaardelijke liefde en onuitputtelijke kracht. Wat de moeilijkheden ook zijn, je staat er nooit meer helemaal alleen voor. Er is altijd een steuntje in de rug voor jou.

Persoonlijke ontwikkeling is hier niet het eerste en zeker niet het enige doel, maar kan wel een mooie bijkomstigheid zijn. Als je een goede en fijne relatie met een of meerdere Godheden hebt opgebouwd, dan geeft dat gemoedsrust en de moed en kracht om elk probleem in het leven het hoofd te kunnen bieden.


De Tempel van de Godin biedt begeleiding aan mensen die er serieus klaar voor zijn om de diepte in te gaan. De openbare rituelen zijn toegankelijk voor iedereen die wil kennismaken. Alle bijeenkomsten zijn ontspannen, er mag vooral ook veel gelachen worden. Want een ontmoeting met het Goddelijke mag fijn, extatisch en plezierig zijn. Trekt dit je aan? Kom dan langs bij een openbare bijeenkomst, of maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Beide mag ook. Vind je dit allemaal maar niks? Dat mag, zoek dan gewoon nog wat verder. Je zal ongetwijfeld iets vinden dat beter bij jou past. Ik wens je alle zegen op je pad.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page