top of page
  • Foto van schrijverZia Elohka

De Dag van de Doden - de winter is begonnen


Voor onze heidense voorouders begon rond deze tijd de winter. De Kelten vierden Samhain, de Germanen vierden winternachten. Voor iedereen was dit een belangrijk keerpunt in het jaar, een grens tussen de seizoenen.

In grensgebieden, waar het een in het ander overgaat, ligt niets vast. Hier kan van alles gebeuren. Het zijn magische plekken waar ontmoetingen kunnen plaatsvinden die elders niet mogelijk zijn.

Op de grens tussen de lichte en de donkere tijd, zijn de sluiers tussen de werelden dun. Vanaf nu kan de wilde jacht over het land razen. De onrustige stoet van geesten, die onder leiding van Wodan of Holda over het land trekt. Zij konden de boerderijen en huizen zegenen of vervloeken. Dat hing er van af of de bewoners wel of niet een welgedekte tafel voor hen hadden klaargezet. Dit is de oorsprong van Allerheiligen en Allerzielen. De gekerstende vorm van het eren van de overledenen. In andere delen van de wereld wordt nog altijd eten geofferd, maar hier in Europa branden we kaarsjes voor onze geliefde overledenen. Het aansteken van zo'n kaarsje is een manier om genegenheid te tonen, die aan de andere kant van de sluiers zeker zal worden opgemerkt. Je kan ook de gelegenheid nemen om bij zo'n kaarsje nog wat woorden te spreken of er een brief bij te leggen. Deze brief kan later aan het vuur of aan het water gegeven worden. Ik wens iedereen een mooie dag van de doden, wanneer en hoe je het ook viert! In het Vondelpark is met Allerzielen elk jaar de gelegenheid om bootjes met een kaarsje te laten drijven op de grote vijver. http://allerzieleninhetvondelpark.nl Op veel begraafplaatsen in het hele land zijn ook speciale activiteiten. In de Tempel van de Godin is op 5 november een rituele maaltijd i.v.m de Dag van de Doden. https://www.facebook.com/events/1750791604993675

Het is ook altijd mogelijk om een kaarsje te laten branden in de Tempel. Zie hier:

http://ziaelohka.wixsite.com/godinnentempel/brand-een-kaarsje Als je een kaarsje wilt laten branden tijdens de Dag van de Doden in de tempel, zet dat er dan even bij.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page