top of page
  • Foto van schrijverZia Elohka

Seiðr - oeroud Europees sjamanisme
In essentie komen alle vormen van sjamanisme overeen, het gaat altijd om het in balans houden van de verhoudingen tussen de verschillende werelden. De dagelijkse wereld waarin mensen leven en de werelden van Spirits, voorouders, energieën van land en water en Goden. Maar de manier waarop dit gebeurt kan enorm verschillen van werelddeel tot werelddeel.

Hier in West Europa zijn de oude methoden vrijwel vergeten en is er een vorm van sjamanisme geïntroduceerd die is samengesteld uit technieken die gebruikt worden in andere delen van de wereld. Dat is fantastisch, want hierdoor zijn steeds meer mensen zich er weer bewust van geworden dat er zoveel meer is dan alleen onze dagelijkse werkelijkheid.

Wij zijn de medicijnmensen van traditionele volken eeuwige dankbaarheid schuldig voor de wijsheid die zij met ons hebben willen delen.

Maar het sjamanisme dat hier nu wordt beoefend heeft geen wortels in het land waarop we wonen. We offeren kruiden die hier nooit bekend waren, we zingen liederen in een taal die hier nooit gesproken is, we voeren rituelen uit die hier nooit zo zijn uitgevoerd, we roepen Spirits aan die geen enkele band met deze grond en dit water hebben... Gelukkig werkt het allemaal wel. Tot op zekere hoogte...

Er zijn nog niet zo heel veel mensen die beseffen dat het ook anders kan. Dat er sporen te vinden zijn van oude Europese rituelen, die diep resoneren met de oude Spirits van het Europese land. Zonder gebruik te maken van de inzichten en sjamanistische technieken van andere volken, had ik deze sporen nooit kunnen herkennen. Maar toen mijn ogen eenmaal geopend waren voor de andere werkelijkheid en ik heel bewust op zoek ging naar oude Europese bronnen, zoals de Saga's, volksverhalen en sommige tradities van de Sami, kwam ik in een stroomversnelling terecht. Een stroom waarin Spirithelpers mij langs oeroude paden voerden. Paden die ondanks dat ze hier vergeten waren, diep in de andere werkelijkheid uitgesleten zijn.

Seidhr is anders dan het moderne core sjamanisme dat veel gebaseerd is op Native American spiritualiteit. Geen trommels, maar zang. Geen krachtdieren, maar menselijke Spirithelpers. Er zijn, opvallend genoeg, weer wel een paar treffende overeenkomsten te vinden met sommige sjamanistische rituelen uit Zuidoost Azië. Maar seidhr is diep ingebed in het oud Noord Europese wereldbeeld en haar mythologie. De negen werelden, de Nornen, runen, Goden, Elven en de voorouders, spelen allemaal een belangrijke rol.

Seidhr is een gereconstrueerde vorm van traditioneel sjamanisme.

Net als bij elke andere vorm van traditioneel sjamanisme is het niet een serie technieken die je in een paar weekenden, of zelfs een paar jaar, kunt leren. Als je dit pad serieus neemt, is er geen weg terug en wordt het je manier van leven.

Traditioneel sjamanisme gaat ook niet alleen maar over 'licht en liefde'. Om werkelijke kracht te kunnen ontwikkelen, zal je op een gegeven moment het stadium van 'knuffelen met krachtdieren' voorbij moeten gaan. Alleen als je naar het donker durft te kijken, kan je er licht in laten stromen.

Het afgelopen jaar heb ik een groepje mensen begeleid bij hun eerste stappen op dit pad. Met ontzettend veel plezier. En we gaan door, er is nog zoveel dat niet aan bod is gekomen. Mensen die al ervaring hebben met seidhr zouden hier eventueel bij aan kunnen sluiten. Omdat ik het belangrijk vind om deze kennis door te geven en het ook zo leuk is om mensen te zien opengaan voor de Spiritwereld, heb ik besloten om in feb/mrt 2018 ook weer met een nieuwe groep te beginnen. De bijeenkomsten zijn 1 keer per maand in Amsterdam en net zoals alle activiteiten in de tempel van de Godin is het op basis van vrije donatie.

Als je belangstelling hebt en al aardig thuis bent in de Noorse mythologie (of bereid om je daar van te voren goed in te verdiepen) neem dan contact met me op.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page