top of page
  • Foto van schrijverZia Elohka

Hoe begin je met Seiðr?

Bijgewerkt op: 23 mrt. 2018
Als je met seidhr bezig wilt gaan, is het goed om je er in te verdiepen hoe het leven van onze heidense voorouders er uit zag. Kennis hierover opdoen, opent een poort naar contact en werkelijk begrip.


Seidhr was ingebed in een manier van (over)leven waarbij mensen totaal waren overgeleverd aan de grillen van Moeder Natuur en de Goden. Voor ons moderne mensen is het moeilijk om hier een realistische voorstelling van te maken.

Doe maar eens een poging . . .

Te veel of te weinig regen, kan de oogst doen mislukken Noodweer kan je huis vernielen. Ziekte kan je vee doden. Rivieren zijn niet ingedijkt en overstroomden elk jaar In een moeras kan je verdwalen en verdrinken In het bos wonen echt wilde dieren. Beren, wolven, everzwijnen zijn een reëel gevaar. Kinderen worden vaak niet eens 1 jaar oud Vrouwen overlijden vaak tijdens een bevalling Als een wond infecteert, ga je ook dood.

En alles wat je nodig hebt, zal je zelf moeten maken. Of ruilen voor iets dat je zelf hebt gemaakt. Ook hierbij kan van alles misgaan.

Als de oogst mislukt, is er de rest van jaar niet genoeg te eten. Als de inmaak van voedsel mislukt, heb je de rest van het jaar niet genoeg te eten. Als het bier mislukt is er misschien niks te drinken, want water is niet altijd betrouwbaar.

En er zijn nog veel meer gevaren, waar moderne mensen zich maar moeilijk iets bij kunnen voorstellen. Als je man op zee is, dan is de kans groot dat zijn boot in een storm vergaat. Of dat hij de hele winter wegblijft en je jezelf zal moeten redden. Als je ruzie met je buren hebt, dan kunnen er makkelijk doden vallen. Als je vals beschuldigd wordt van een misdaad, dan kan het ook wel eens mis gaan bij het Godsgerecht (zoals een vuurproef bv.)

Het leven van de Ouden was onzeker, oneindig veel onzekerder dan het leven van tegenwoordig. Toch waren deze mensen net als wij, met dezelfde behoefte aan zekerheid, lekker eten, een goed bed, leuke kleding, vriendschap en liefde.

In dat soort omstandigheden is het geen hobby, maar van levensbelang om goede relaties te onderhouden met de Spirits van Land en Water en met de Goden. Elke hulp die onze heidense voorouders konden krijgen grepen ze met beide handen aan en ze waren er diep dankbaar voor.

Laten we eerlijk zijn, voor ons is een seidhr-trance een soort van recreatie, voor de Ouden was de uitkomst hiervan vaak een kwestie van leven of dood. Als we contact willen maken met de oude Seidhkona's en van hen willen leren, dan is het zaak om altijd in gedachten te houden hoe serieus en belangrijk hun werk ooit was.

Zij hielden het wel en wee van hele gemeenschappen in hun hand. Zij onderhandelden met krachten die zoveel groter zijn dan mensen. Krachten die ook maar weinig interesse hebben in menselijke belangen. Het heidense wereldbeeld was 180 graden gedraaid ten opzichte van het huidige westerse beeld van de wereld.

Tegenwoordig leven mensen in de overtuiging dat de mens de natuur onder controle kan krijgen en houden. De bijbel heeft de mens tot rentmeester van de Aarde benoemd. Alleen (westerse) menselijke beschaving is goed en alles daarbuiten is slecht en moet onderworpen worden. Met steeds meer technologische hoogstandjes is de westerse mens nog altijd aan het bewijzen dat mensen de baas over alles zijn.

Orkanen en aardbevingen tonen aan dat het heidense wereldbeeld in feite veel beter klopt. De mens is onderdeel van de Aarde en totaal afhankelijk van en onderworpen aan Haar krachten. Geboorte en dood, ziekte en genezing, eten en honger, en ook liefde en haat kunnen als natuurkrachten opgevat worden, onlosmakelijk verbonden met het menselijk leven op deze planeet.

Seidhr is de oude Europese manier om zoveel mogelijk in harmonie met deze krachten te leven. Een manier om te weten wat er verwacht kan worden. Om de vernietigende krachten van Moeder Aarde te kunnen ontwijken of een beetje bij te sturen en de levengevende krachten aan te trekken. Het is ook een manier om beter inzicht te verkrijgen in de verhoudingen tussen mensen onderling en deze bij te sturen in een richting die gunstig is voor de gemeenschap.

Het is niet voor niets dat de Seidhkona's hoog in aanzien stonden en met het grootste respect werden behandeld. De Ouden zijn bereid om sommigen van ons moderne mensen te leren over hun wijsheid, maar alleen als we hen met alle egards benaderen. We mogen er niet van uit gaan dat wij recht hebben op hun lessen en advies, alleen omdat we daar om vragen. Dat is een moderne westerse houding die hun vreemd is en die ze ook niet kunnen accepteren.

Wil je serieus bezig gaan met seidhr, neem dan de moeite om je te verdiepen in de oude geschiedenis van Europa, Hoe leefden de mensen toen? Wat was belangrijk voor ze? Hoe gingen ze met elkaar om? Er liggen schatten van wijsheid verborgen in alleen al deze kennis. Seidhr is dan de kers op de taart.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page